מיאו, השן! איך מתמודדים עם בעיות בחלל הפה של חתולים?
אבן שן
בדיוק כמו אצל בני האדם, גם על שיני החתול עלולה להיווצר שכבה של אבנית, ובאותה צורה: בזמן שהחתול אוכל נתקעים חלקי מזון בין השיניים, ואם הן לא מוסרות משם, נוצרת שכבת אבן השן. אפשר לזהות אותה בקלות בפה של החתול שלנו: מעין שכבה צהובה חומה בין השיניים וקרוב לחניכיים. אך מעבר לעניין האסתטי, הבעיה החמורה יותר היא שאבן שן מהווה בית גידול לחיידקים. חיידקים אלה יכולים לגרום לדלקת חניכיים קשה, ובמקרים קיצוניים אפילו לנסיגת חניכיים.
למרבה המזל ישנן דרכים רבות למנוע את הצטברות האבן, ותכשירים שונים שיכולים לעזור. כן, גם לחתולים יש מברשות שיניים. כמו שאנחנו מצחצחים שיניים כל יום לפני השינה, מומלץ לשמור על היגיינת הפה של החתול על ידי צחצוח יום יומי ושימוש בג'ל מסיר אבן מיוחד לחתולים. אגב, אם החתול לא נהנה מצחצוח השיניים, יש גם חטיפים מיוחדים לחתולים, שלעיסתם מנקה את השיניים. גם טעימים וגם יעילים!
דלקת חניכיים
כאשר יש ריבוי של אבן שן, קיימת הצטברות של חיידקים בחלל הפה, מה שיכול להביא להיווצרות דלקת ברקמות שתומכות בשן. דלקת מסוג זה יכולה לגרום לנסיגת חניכיים והרס הרקמות שסביב שיני החתול. כך נגרמות לחתול אי נוחות ותחושות כאב, וככל שהמצב מידרדר הוא גם מתקשה יותר ויותר לאכול או להתנקות.
כדי לא להגיע למצב הזה, יש לשים לב להתנהגות החתול: אם מזהים שינוי דרמטי בהתנהגות שלו, כגון עצבנות, או נטייה להתחבא או לברוח. לחלופין, אם החתול פתאום מעדיף אוכל רך, או יש לו ריור מוגזם וריח רע מהפה – יתכן שיש לו דלקת חניכיים.
מה עושים? קודם כל מנסים להימנע מלהגיע למצב של דלקת חניכיים, בין היתר באמצעות צחצוח קבוע וחטיפים מנקי שיניים. ואם בכל זאת נוצרה דלקת? אפשר לגשת אל וטרינר ולבקש טיפול ניקוי שיניים מקצועי.
דלקת חלל הפה
סטומטיטיס הינה דלקת חמורה בחלל הפה ובחניכיים של חתולים. הדלקת מאופיינת באדמומיות משמעותית של חלל הפה והחניכיים והתפתחות של כיבים (אפטות). במקרים חמורים יתכן גם דימום מחלל הפה. המחלה הקשה הזאת נדירה יחסית וכיום עדיין אין עליה הרבה מידע. על פי מחקרים רבים שנעשו אודותיה, נראה שהיא נגרמת על ידי וירוס.
דלקת בחלל הפה עלולה לגרום לידידים הפרוותיים שלנו המון סבל, וחשוב לאבחן אותה כמה שיותר מוקדם כדי לטפל בה כמו שצריך. גם במקרה הזה, תחילה יש להבין שקיימת בעיה, וזאת באמצעות זיהוי שינויים בהתנהגות של החתול: אם אנחנו מזהים התנהגות חריגה כמו יללות, קושי בפתיחת הלסת או באכילה, התנהגות תוקפנית מהרגיל או ריור מוגבר - אלה יכולים להיות סימפטומים של המחלה. במקרה כזה יש להתייעץ עם ווטרינר כמה שיותר מהר על מנת לעצור, או לפחות להאט, את התקדמות המחלה.
איך נזהה בעיות שיניים אצל חתול?
החתולים שלנו הם יצורים עצמאיים. שלא כמו כלבים או בעלי חיים אחרים, חתולים לא נוטים לתקשר איתנו כשהם מרגישים ברע, ועלולים להסתיר מאתנו את הבעיות שלהם. הרבה חתולים שסובלים מבעיות בריאותיות כלשהן נוטים באופן טבעי להתרחק מבני האדם – התנהגות שרק מהווה עבורנו הזדמנות לפספס בעיות שנוצרו אצלם.
לכן חשוב להיות ערניים לבעיות שעלולות לצוץ, ובפרט לשינויים התנהגותיים משמעותיים. כל התנהגות שונה מן הרגיל, כל סימפטום (כגון ירידה במשקל, ריח רע מהפה או ריור מוגזם) – יכול להיות סימן לכך שהחתול סובל מבעיה בשיניים, מחלת חניכיים או דלקת בחלל הפה. בכל חשד לבעיה, מוטב שלא להסס אלא לגשת מיד אל הווטרינר לבדיקה, אבחון, ובמקרה הצורך גם התאמת טיפול רפואי.
באופן כללי, על מנת לשמור על בריאותו של החתול ולמנוע ממנו כאב וסבל מיותרים, מומלץ לשמור על ההיגיינה של הפה שלו: צחצוח שיניים יומי, שימוש בתכשירים מונעי אבן וחטיפים מנקי שיניים הם רק חלק מן הפתרונות הקיימים בשוק שיכולים לעזור לו לשמור על הבריאות והאושר שלו.