ללטף זה כיף (ועוד יתרונות של ליטוף חיות מחמד)

רוב חיות המחמד שלנו אוהבות כשאנחנו מלטפים אותן. בעיקר כלבים וחתולים, אבל גם בעלי חיים אחרים – מארנבונים ועד סוסים, מבעלי כנף עד זוחלים – נהנים מליטוף הגון. למה בעצם זה כל כך נעים, מה היתרונות הנוספים שיש לליטוף, ומתי עדיף דווקא לא ללטף?

 

 

ההסבר הפיזיולוגי לכיף שבליטוף

 

פעולת הליטוף אהובה במיוחד על בעלי חיים פרוותיים, משום שבקצות זקיקי שיער הפרווה קיימים נוירונים שמתעוררים בעקבות המגע. התחושה הנוצרת במוחו של בעל החיים המלוטף היא של הנאה ורצון לקבל עוד. בעיקר ניתן לראות זאת אצל כלבים וחתולים שממש מתמסרים לליטוף: מסתובבים כדי להקל על בעליהם ללטף עוד ועוד, או מתכרבלים ומתחפרים כדי ליהנות מליטוף ב-360 מעלות. לרוב, הליטוף גם מרגיע את בעלי החיים, שהופכים כנועים ומתמסרים יותר לבעליהם.

אפשר לראות תופעות דומות כאשר מלטפים סוגים מסוימים של ציפורים, שאצלם התחושה נוצרת באותו אופן בקצות הנוצות. אפילו נחשים מסוימים עשויים ליהנות מליטוף, וכן זוחלים כמו איגואנות. כן, מי אמר שצריך פרווה כדי ליהנות מליטוף?

 

איך ללטף נכון?

 

את רוב בעלי החיים כדאי ללטף מכיוון הראש לכיוון הזנב. בעוד שיש חיות מחמד שייהנו גם מליטופים בכיוונים אחרים, תחושת ההנאה שתיווצר במוחם בדרך כלל תהיה רבה יותר כאשר הליטוף יהיה "בכיוון הנכון".

כלבים וחתולים, למשל, ייהנו בעיקר מליטופים באזורי הראש, הסנטר והאוזניים (אזורים שהם מתקשים להגיע אליהם בעצמם, ולכן יעריכו את המגע האנושי בהם). בעלי חיים מסוימים ניתן ללטף גם בגב או בבטן. איך יודעים איפה אפשר ללטף? נותנים לבעל החיים להחליט, ושמים לב לתגובות שלו בעת המגע.

בפרט לגבי ליטוף כלבים: העובדה שהליטוף מהווה הנאה פיזית עבורם פירושה שניתן להשתמש בליטוף כחיזוק חיובי. זו הסיבה שאחת הדרכים לעודד התנהגות רצויה של כלבים במסגרת אילוף היא בעזרת ליטוף מיד לאחר שהם מבצעים אותה. על פי אותו היגיון בדיוק, חשוב שלא ללטף כלב מיד לאחר שביצע התנהגות לא רצויה – משום שהוא עלול לפרש את הליטוף כחיזוק ואז לחזור על ההתנהגות הזו.



למה דווקא חתולים אוהבים שמלטפים אותם?

 

כאמור, רוב בעלי החיים נהנים מליטוף טוב – וחתולים בעיקר. מעבר לתחושת ההנאה שנוצרת במוחם, החיכוך נוצר בעקבות חיכוך היד בפרוות החתול גם מהווה מעין סימון טריטוריה עבור החתול. זו הסיבה לכך שחתולים בדרך כלל יהיו בעלי החיים הראשונים להתחכך ברגליהם של אורחים שמגיעים הביתה, ובהמשך אף יתבעו ליטוף: זו דרכם לומר "הבית הזה שייך לי, ועכשיו כשליטפתם אותי, גם אתם שייכים לי".

בנוסף להנאה ולסימון הטריטוריאלי, נראה שחתולים נהנים מליטופים כי הם משתלבים היטב בשגרת הטיפוח והניקיון שלהם. מרגע היוולדם, תחילה כאשר אימם מלקקת אותם ובהמשך כשהם מלקקים את עצמם, התחושה מאוד טבעית עבורם – והליטוף מחקה זאת היטב.

 

יתרונות בריאותיים של ליטוף

 

הליטוף הוא דרך נעימה להביע חיבה כלפי חיות המחמד שלנו, וכפועל יוצא מאפשר לבעלים לזהות סימנים מחשידים שעלולים להעיד על בעיות אחרות: אם בעת הליטוף חיית המחמד נרתעת לפתע, מייללת, מנסה לשרוט, לנשוך או לברוח – יתכן שיש בעיה מסוימת באזור הזה, שכדאי להתייעץ לגביה עם וטרינר: דלקת, רגישות, נפיחות או תופעה אחרת.

דבר נוסף שניתן לגלות בזכות הליטוף הוא הימצאותם של טפילים – קרציות, פשפשים וכדומה. בין אם הם מורגשים במגע תוך כדי הליטוף או נראים בעין בזכות הזזת שיער הפרווה של בעל החיים מצד לצד. 

 

יתרונות לבני האדם

 

רוב מה שקשור לליטוף בעלי חיים נכון גם לגבי ליטוף בני אדם: כשאנחנו מלטפים את ילדינו או את אהובינו, אנחנו מסבים להם הנאה ונהנים בעצמנו. אבל גם כשאנחנו מלטפים בעלי חיים, אנחנו מפיקים מכך כמה יתרונות נהדרים.

באופן כללי בעלים של חיות מחמד נוטים לסבול פחות מדיכאונות. יש לכך סיבות רבות, כמו הצורך לדאוג ליצור חי אחר; בפרט הליטוף, או המגע הקרוב עם חיית המחמד, יכול להוות גורם מרגיע באופן כמעט מיידי – ולכן כשאנחנו לחוצים או חרדים כדאי מאוד ללטף את חיית המחמד שלנו. 

אגב, התופעה הזו של הנאה מליטוף בעלי חיים ניכרת גם בקרב אנשים שאין להם חיות מחמד, ואפילו אצל אנשים שמצהירים שהם לא אוהבים חיות (כן, יש גם כאלה). זאת משום שפעולת הליטוף גורמת למוח לשחרר בגוף הורמונים שמשפיעים על תחושת השמחה, להאט את קצב הלב ולמתן את רמות המתח. 

 

בקיצור – לטפו!

 

לפעולת הליטוף יש יתרונות רבים הן לבעלי החיים והן לבני האדם. הליטוף משחרר הורמונים שמשפרים תחושות חיוביות ומצמצם תחושות שליליות. בין אם זה המגע בפרווה הנעימה, התנועה המונוטונית של היד החוזרת על עצמה או ההתרכזות בפעולה מסיחת הדעת – העיקר שגם בעל החיים וגם בעליו נהנים מן הליטוף.

ומילת אזהרה לסיום: אם תפגשו בעל חיים שאינכם מכירים ותרצו ללטף אותו – בקשו רשות מבעליו. יתכן שהוא יסרב או יזהיר מפני ליטוף באזורים מסוימים. אל תכפו את הליטוף על בעל החיים. אבל אם מותר – לטפו וכמה שיותר!

דלג לתוכן מרכזי