כל מה שצריך לדעת על גידול צ'ינצ'ילה

כשחושבים לצרף למשפחה חיית מחמד חדשה, הצ'ינצ'ילה היא לאו דווקא האפשרות הראשונה שקופצת לראש. אלא שהצ'ינצ'ילה היא חיה חמודה וידידותית שיכולה להיות חיית מחמד נהדרת. הטיפול בה יחסית נוח, ובניגוד למכרסמים אחרים כמו אוגר או שרקן - תוחלת החיים שלה בשבי יכולה להיות ארוכה למדי (עד 20 שנה!). אספנו עבורכם את כל המידע שצריך לדעת על גידול צ'ינצ'ילה בבית.

 

הכירו את הצ'ינצ'ילה

 

הצ'ינצ'ילה הממוצעת נחשבת למכרסם בינוני. אורכה הממוצע בין 20 ל-35 ס"מ, וזנבה יכול להגיע עד לאורך של 15 ס"מ. יש לה פרווה נעימה לליטוף, בצבע אפור, לבן, שחור, בז' או שילובים שלהם. למעשה, פרוותה כל כך נעימה, שבעבר נהוג היה לצוד צ'ינצ'ילות כדי לייצר מהן מעילי פרווה – מנהג שלשמחתנו כיום אסור בחוק. 

בטבע, הצ'ינצ'ילות הן חיות חברותיות שחיות בלהקה – ולכן למרות שאפשר לגדל צ'ינצ'ילה אחת בודדת, מומלץ לגדל אותן לפחות בזוגות. 

 

איזה ציוד צריך לקנות כדי לגדל צ'ינצ'ילה בבית?

 

כלוב:

 צ'ינצ'ילה מתגוררת בכלוב שדפנותיו עשויות מתכת. חשוב להקפיד על כלוב מתכת משום ששיניה של הצ'ינצ'ילה חזקות כל כך עד שהיא מסוגלת לכרסם דפנות של כלובים מחומרים אחרים ולברוח. הכלוב צריך להיות מספיק גדול כדי שלצ'ינצ'ילה יהיה בתוכו די מרווח תזוזה לרוץ, לטפס ולשחק – והואיל וגם כך מדובר בבעל חיים גדול למדי, כדאי שהכלוב יהיה כמה שיותר גדול. 

הצ'ינצ'ילה רגישה לטמפרטורות נמוכות מדי או גבוהות מדי, ולכן את הכלוב יש להניח במקום עם טמפרטורה נעימה: לא במקום בו הצ'ינצ'ילה תהיה חשופה לשמש ישירה או לרוחות קרות. בפרט, בקיץ חשוב להקפיד על טמפרטורת חדר נמוכה מ-25 מעלות. חום גבוה מדי עלול לגרום לצ'ינצ'ילה להרגיש ברע ובמקרים מסוימים אף להוביל לעוויתות ואף למוות.

 

מצע: 

את תחתית הכלוב של הצ'ינצ'ילה מומלץ לרפד במצע העשוי מנסורת או נייר עיתון. על המצע הזה הצ'ינצ'ילה תעשה את צרכיה, ולכן מומלץ להחליף אותו בערך בכל יומיים או שלושה. 

 

חול:

בנוסף למצע יש להכניס לכלוב גם חול ייעודי שבו הצ'ינצ'ילה תוכל לעשות אמבטיה. הצ'ינצ'ילה לא מתקלחת במים כמונו, והחול הייעודי מסייע לה להתנקות ולשמור על פרוותה יפה, רכה ונעימה.

 

צעצועים ואביזרים:

צ'ינצ'ילות אוהבת לשחק ולהוציא אנרגיה. לכן, כדאי להתקין בתוך הכלוב מגוון מקומות משחק ופעילות כגון מדפים שעליהם ניתן לטפס, ענפי עץ למשחק, גלגל ריצה שעליו יוכלו להתרוצץ וכדומה. בנוסף כדי להתקין בכלוב מקום שבו הן תוכלנה לנוח ולישון. בטבע הן נוהגות להתחפר במחילות בתוך הקרקע, ולכן כדאי לארגן עבורן מקומות מסתור דומים. 

אפשרות נוספת עבור הצי'נצ'ילות לעשות פעילות גופנית ולהוציא אנרגיה היא לשחרר אותן מהכלוב ולתת להן להתרוצץ באופן חופשי בחדר. במקרה כזה יש לזכור שמדובר במכרסם, ושהצ'ינצ'ילה עלולה להסתקרן ולנגוס בכל חפץ שהיא פוגשת – לכן כדאי לסלק מן החדר מבעוד מועד פריטים יקרי ערך, חומרים מסוכנים כמו תרופות או כבלי חשמל, חפצי פלסטיק וכדומה, ותמיד תמיד להשגיח בשבע עיניים!

דבר נוסף שחשוב להכניס לכלוב הוא חומר כלשהו שהן תוכלנה לכרסם, כדי לשייף את שיניהן. שיני הצ'ינצ'ילות גדלות לאורך כל ימי חייהן, והן חייבות לכרסם חומרים קשיחים כמו גזעי עצים (בעדיפות לעצי דפנה או אלון, אבל לא בלוטים) או מזון קשה שניתן לרכוש באופן ייעודי. 

 

מזון ושתיה

 

צ'ינצ'ילות הן בעלי חיים צמחוניים מטבען, ובטבע הן בדרך כלל אוכלות פירות, עשבים או שורשים. כשמגדלים אותן בבית, ניתן לתת להן תערובת מזון המיועדת במיוחד עבורן, ובדרך כלל כוללת אספסת, תירס, סויה ושיבולת שועל. תערובת זו מכילה את חומרי התזונה הנדרשים להן ומסייעת לשיוף שיניהן. לא מומלץ לתת לצ'ינצ'ילות מזון המיועד למכרסמים אחרים. 

בנוסף ניתן לתת לצ'ינצ'ילות לאכול חציר, נבטים, ומדי פעם גם צימוקים או אגוזים – רצוי כצ'ופר על התנהגות טובה. 

אם עולה צורך לשנות את התזונה של הצ'ינצ'ילות מסיבה כלשהי (למשל מסיבה בריאותית), מומלץ לעשות זאת בהדרגה. שינוי חד מדי בתפריט התזונתי שלהן עלול להוביל לבעיות בעיכול ולשלשולים.

לגבי שתיה: הצ'ינצ'ילות שותות אך ורק מים, כמובן, ומוטב מתוך כלים שעשויים ממתכת שהן לא מסוגלות לכרסם (בדומה לאמור לעיל לגבי דפנות הכלוב). אם יש צ'ינצ'ילות צעירות בכלוב, מוטב לתת להם מים מבקבוק שכולל פטמת מתכת, שכן הן עלולות ליפול תוך קערת המים ואף לטבוע בה. את המים יש להחליף בתדירות גבוהה ככל האפשר, ולפחות על בסיס יומי. 

 

כדאי לדעת שהצ'ינצ'ילות עשויות להתרבות

 

אם בחרתם לגדל זוג צ'ינצ'ילות, זכר ונקבה, דעו שהם מגיעים לבגרות מינית בסביבות גיל שלושה או ארבעה חודשים ועשויים להזדווג ולהתרבות. הריון של צ'ינצ'ילה אורך כארבעה חודשים, והנקבה ממליטה בממוצע שני גורים. הגורים נולדים כשהם מפותחים ופעילים, יכולים כבר לכרסם מזון אבל מעדיפים לינוק מאימם במשך כחודשיים לפני שיעברו לכרסום מזון קשה המיועד לצ'ינצ'ילות. 

בניגוד למכרסמים אחרים שמתרבים בשבי, אין צורך להפריד בין הזכר לבין הנקבה והגורים: כולם ממשיכים לחיות יחד בכלוב שלהם כמשפחה אחת גדולה ושמחה. 

 

והעיקר הבריאות

 

כל עוד תקפידו על טיפול שגרתי נכון, האכלה במזון מתאים, החלפת מים, ניקוי הכלוב וכן הלאה, הצ'ינצ'ילות שלהם תהיינה בריאות ויאריכו ימים. יחד עם זאת, גם צ'ינצ'ילות עלולות לסבול מתופעות בריאותיות שונות ולא נעימות, כמו שלשולים, עצירות, טפילים, נשירת פרווה, בעיות שיניים וכדומה.

במקרה שבו צ'ינצ'ילה מפגינה התנהגות שונה מהתנהגותה הנורמלית, מוטב לקחת אותה לווטרינר ללא דיחוי על מנת שניתן יהיה לטפל בגורם לכך באופן מיידי. 

דלג לתוכן מרכזי