דף מידע בנושא קורנה בבע"ח
חיות המחמד ונגיף הקורונה: שאלות ותשובות
בשל מגיפת הקורונה השוררת כעת בעולם, החלטנו לתרגם ולתמצת עבורכם מידע בנוגע לוירוס ובעלי חיים, כפי שהתפרסם ב 12/03/2020 ע"י איגוד הוטרינרים האמריקאי (AVMA).
עד לפרסום שורות אלו, משרד הבריאות ו/או החקלאות (האמון על תקנות המזון לבעלי חיים) הישראלים עדיין לא פרסמו הוראות או הנחיות, מעבר לאישור כי אין מידע בנוגע להדבקה בנגיף של חיות מחמד ביתיות.
שאלה: האם וירוס הקורונה יכול לתקוף חיות מחמד?
תשובה: כרגע התשובה לכך עדיין לא ברורה. נכון לעכשיו לא קיימת הוכחה לכך שחיות מחמד יכולות לחלות בקורונה. מומחי אפידמיולוגיה ברחבי העולם, כמו גם ארגוני בריאות עולמיים, טרם מצאו עדות לכך שכלבים או חתולים יכולים להוות מקור להדבקה בקורונה, לא בינם לבין עצמם ולא כהעברה לבני אדם. מאידך, מדובר בנגיף שעדיין אינו מוכר לגמרי למדע, ולכן מחקרים אודותיו מתנהלים כל העת, כך שיתכן שבעתיד יתגלו פרטים חדשים.
יחד עם זאת, יש לזכור גם שבעלי חיים שונים יכולים להעביר מחלות אחרות לבני האדם ולהיפך, כך ששמירה קפדנית על היגיינה, לרבות שטיפת ידיים לפני מגע בבעלי החיים, היא תמיד רעיון טוב.
שאלה: אם חלילה יתברר שאני נושא את נגיף הקורונה, האם יש אמצעי בטיחות שעלי לנקוט בהם כדי לצמצם את הפצת המחלה, לרבות בהקשר של טיפול בחיות המחמד שלי?
תשובה: אדם שקיים חשד כי הוא נושא את נגיף הקורונה חייב לעשות כל שביכולתו כדי להימנע מהפצת המחלה לבני אדם אחרים. לשם כך יש לעקוב אחר הנחיות משרד הבריאות המתעדכנות באתר ובאמצעי התקשורת, שעיקריהן:
- בראש ובראשונה אין לצאת מהבית אלא אם כן מדובר בצורך חיוני מאוד, כמו טיפול רפואי דחוף.
- יש למזער את המגע עם אנשים אחרים ולהישאר בבידוד גם מפני בני משפחה אחרים שאינם חולים.
- במידת האפשר מוטב להשתמש בשירותים נפרדים.
- יש לחבוש מסכה על הפה והאף בסביבת אנשים אחרים או בעלי חיים.
- יש לשטוף את הידיים לעיתים תכופות, במיוחד לפני מגע בפנים, ולהשתמש גם בנוזל לחיטוי הידיים.
- אם עולה צורך להשתעל או להתעטש יש להשתמש בנייר טישו ולאחר מכן להשליך אותו לפח האשפה.
- בעת שיעול או התעטשות יש להפנות את הפנים לכיוון המרפק ובכל מקרה לא לכיוון בני אדם אחרים.
על בסיס ההנחיות הללו, ויחד עם היגיון בריא, ניתן להסיק מסקנות גם לגבי אינטראקציה עם חיות המחמד שבבית, לרבות כלבי נחייה ובעלי חיים נוספים. בפרט, על אף שטרם דווח על מקרים בהם בעלי חיים שאינם בני אדם חלו בקורונה, עדיין מומלץ כי אנשים שקיים סיכוי כי הם נושאים את הנגיף, קל וחומר חולים מאומתים, יתרחקו מבעלי חיים אחרים עד שיהיה מידע נוסף אודות הנגיף.
במילים אחרות, אם קיים סיכוי שאדם נושא את הנגיף מוטב כי אדם אחד יטפל בחיות המחמד שבבית, לרבות יציאה לטיולים לעשיית צרכים, האכלה ומשחק. אדם שבבעלותו חיית שירות כמו כלב נחייה או שאין מי שיטפל בחיית המחמד שלו, מומלץ כי יחבוש מסכה בעת הטיפול בה. אין לחלוק אוכל, לנשק או לחבק את בעלי החיים, וכמובן יש לשטוף ידיים היטב לפני ואחרי כל מגע בהם. למען הסר ספק אין לחלוק כלי אוכל עם בעלי החיים, מגבות או לאפשר להם לישון באותה מיטה עם בעליהם. כאמור, נכון לרגע זה כל האמור לעיל הוא בגדר המלצה שכן יש לזכור כי עדיין לא קיימת הוכחה ליכולתם או אי יכולתם של בעלי חיים בכלל, וחיות מחמד בפרט, להפיץ את מחלת הקורונה לבעלי חיים אחרים או לבני אדם.
שאלה: מה עלי לעשות כדי להתכונן לטיפול בחיית המחמד שלי במקרה בו אחלה בקורונה?
תשובה: ניתן לחפש אדם אחר המתגורר בסמוך אשר יסכים לטפל בחיית המחמד במקרה בו בעליה ייחשף לנגיף הקורונה וייאלץ לשהות בבידוד. כדאי להכין מראש ערכת חירום ובה די כמויות מזון לבעל החיים, ובמידת הצורך גם תרופות, שיספיקו ל-14 יום לפחות. למרות שהמונח "ערכת חירום" עשוי להתקשר בתודעה לתיק שמוכן למקרה של פינוי מהיר, במקרה הזה יתכן שאותו תיק ישמש למקרה של בידוד או אפילו סגר, בתלות בהחלטת הממשלה.
שאלה: חיית המחמד שלי צריכה להגיע לווטרינר. מה עושים?
תשובה: אדם שאינו חולה בקורונה או בכל מחלה מדבקת אחרת כמו שפעת, יכול ליצור קשר עם הווטרינר ולקבוע תור לחיית המחמד כרגיל. לעומת זאת אדם שנחשף לנגיף, או חולה במחלה מדבקת אחרת, חייב להישאר בביתו ולצמצם למינימום את המגע עם אנשים אחרים. לפיכך אם מדובר במצב שאיננו דחוף וניתן לדחותו, כמו בדיקה שגרתית, חיסון שסובל דיחוי ואפילו טיפולים ניתוחיים לא דחופים – מוטב לוותר על קביעת התור בעתיד הקרוב; לפחות עד שרופא יאשר כי הבעלים כבר לא מסוגל להדביק את סביבתו בנגיף, לרבות את האנשים שיפגוש בתור או את צוות המרפאה.
אם בכל זאת מדובר בחיית מחמד שצריכה להגיע לטיפול רפואי דחוף אך בעליה נמצא בבידוד, יש ליצור קשר עם הווטרינר ולברר עימו דרכים פרטניות ויצירתיות בהן ניתן לסייע לחיית המחמד מבלי להסתכן בהפצת הנגיף לבני אדם אחרים.
שאלה: מה עלי לעשות אם חיית המחמד שלי מפגינה סימני מחלה לאחר ששהתה בקרבתו של אדם החשוד כנשא קורונה?
תשובה: יש להתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים בתחום הבריאות, כגון נציגי מד"א ואחרים. במקרה הצורך הם אלה שיש להם את הידע המקצועי הנדרש הן ברפואת בעלי חיים והן בכל הידוע על נגיף הקורונה כדי לתת מענה מתאים, במידת האפשר, לחיית המחמד.
אם ניתן אישור לטיפול וטרינרי דחוף מפי גורם מוסמך בתחום הבריאות – ורק לאחר שאכן בוצעה התייעצות עם גורם שכזה, יש ליצור קשר עם הווטרינר מוקדם ככל האפשר על מנת להתריע בפניו כי בקרוב יגיע למרפאתו בעל חיים שנחשף לאדם נשא קורונה. התראה מוקדמת לווטרינר תאפשר לו לקבל את חיית המחמד באופן אופטימלי, לרבות הכנת שטח סטרילי מבעוד מועד והתמגנות מתאימה ככל שעולה בידו.
שאלה: האם קיימות בדיקות קורונה ייעודיות לבעלי חיים?
תשובה: נכון לרגע זה עדיין לא קיימות בדיקות קורונה ייעודיות לבעלי חיים, אולם כמו היבטים רבים אחרים באשר לנגיף – יש לשער שאי שם בעולם יש גם מי שמפתחים בדיקות כאלה. הנחת העבודה של רוב גורמי הבריאות בעולם היא שיש לתת עדיפות לבני האדם ולכן יש לנקוט משנה זהירות כאשר מדובר בדגימות ביולוגיות של בעלי חיים שיש חשש כי הן נגועות בנגיף הקורונה, אולם סביר להניח שככל שיחלוף הזמן יצטבר יותר מידע בקרב הרשויות וממנו הוא יעבור אל בעלי חיות המחמד.
חשוב לזכור שלמרות שעל פי מספר דיווחים נגיף הקורונה נוצר בגלל עטלף, נכון לרגע זה יש מעט מאוד מידע אודות השפעת הנגיף על בעלי חיים אחרים, לרבות חיות מחמד. בפרט, אין שום הוכחה שהנגיף יכול לעבור בין חיות מחמד או מהן אל בני אדם.
הסקירה המלאה המתורגמת כאן, מתעדכנת מידי יום ע"י האיגוד האמריקאי, וניתן למצוא בקישור כאן.