בקיץ, שימרו על כפות הרגליים של הכלבים

ישראל היא מדינה חמה, ורוב חודשי השנה שלנו שטופי שמש. בפרט כשמגיעים חודשי הקיץ, הטמפרטורות עולות והחוץ נעשה כמעט בלתי נסבל, כך שאנחנו בדרך כלל מעדיפים להישאר בין ארבעה קירות ומזגן צונן. אלא שהכלבים שלנו חייבים לצאת לטייל בחוץ כמה פעמים ביום, כדי להתאוורר, לשמור על כושר וכמובן לעשות את צרכיהם – ובמקרים מסוימים יתכן שהטיול הזה יזיק לכפות הרגליים שלהם.

 

 

הסיבה פשוטה: קרני השמש מחממות בשיא עוצמתן כל משטח שבו הן פוגעות, ובפרט משטחים שונים שעליהם צועד הכלב. מדרכות, כבישים ודרכי עפר – כל אלה מתלהטים מאוד בשעות החמות, והכלבים עלולים לסבול מכוויות בכפות הרגליים. קיימים הבדלים בין גזעים שונים, שכן יש כאלה שמותאמים יותר מבחינת מבנה אנטומי להתמודדות עם אקלים חם יותר, אולם באופן כללי השמש הישראלית עלולה להזיק לכפות הרגליים של רוב הגזעים.

זהירות: כוויות בכפות הרגליים!

כף רגל של כלב בנויה ברובה מרקמות שומן. הן מגינות על הכלב מפני טמפרטורות גבוהות (וגם נמוכות במיוחד, כמו בארצות קרות שבהן יש שלג) – אבל הן לא מצליחות להגן עליו לחלוטין במקרה של טמפרטורות קיצוניות כמו בקיץ הישראלי.

כוויה בכף הרגל של הכלב מתבטאת בקילופים של כריות השומן. ככל שהכוויה חמורה יותר, כך חלק גדול יותר מכף הרגל יסבול מהקילופים הללו. אחד הסימנים הראשוניים לזיהוי בעיה בכף הרגל של הכלב היא כאשר הכלב מלקק אותה ללא הרף או מגרד אותה בעזרת שיניו. כאשר המצב חמור יותר ניתן ממש לראות בעין את כף הרגל מתקלפת וחושבת את הרקמה הוורדרדה מתחת לכריות השומן. 

הכוויה תגרום לכלב לצלוע, להתהלך תוך כדי דילוגים בניסיון להשאיר את כף הרגל הפגועה באוויר כמה שיותר, ולעיתים הכלב אף יסרב לקום ולעמוד. במצב כזה יש לקחת את הכלב לווטרינר באופן דחוף. 

טיפול רפואי בכוויה בכף הרגל של הכלב

עד שמגיעים אל הווטרינר, מומלץ למנוע ככל האפשר מהכלב ללקק את האיזור הפגוע כדי לא לגרום נזק נוסף או לגרום חלילה לזיהום חמור יותר. ניתן לנסות לחבוש את כף הרגל הפגועה באופן עצמאי, אולם לעשות זאת בזהירות שכן חבישה הדוקה מדי עלולה לפגוע באספקת הדם למקום ולהחמיר את הנזק.

במרפאה, הווטרינר יבדוק את חומרת המצב ויחליט על דרך פעולה. בדרך כלל הוא ימרח משחה טיפולית כלשהי שתפחית את הכאב והגירוי עבור הכלב, ויחבוש את כף הרגל הפגועה. בדרך כלל יהיה די בטיפול באנטיביוטיקה ובמשככי כאבים, אך לעיתים יהיה צורך לטשטש את הכלב כדי לטפל ברגליו כמו שצריך.

אז מה עושים כדי לשמור על כפות הרגליים של הכלבים בקיץ ולמנוע כוויות?

בראש ובראשונה מומלץ שלא לטייל עם הכלב בשעות החמות של היום. בשעות הללו הטמפרטורות נמצאות בשיאן ורוב הסיכויים שהכלב יסבול. השעות הטובות ביותר לטיול הן כמה שיותר מוקדם בבוקר וכמה שיותר מאוחר לאחר שקיעת השמש – אז המדרכות, האספלט ויתר סוגי המשטחים שעליהם הכלב עשוי לדרוך מגיעים לטמפרטורות נוחות לדריכה כך שכריות השומן בכף רגלו מסוגלות להתמודד איתן היטב.

במידת האפשר מומלץ להימנע מטיול על משטחים כמו כבישים ומדרכות ולהעדיף משטחי דשא, שמתחממים פחות; וכן כדאי לבחור מסלולי הליכה שנמצאים באיזורים מוצלים ככל האפשר. אם אין ברירה וחייבים לצעוד על משטח שנמצא בשמש, מוטב לבחור במשטחים בהירים על פני כהים. אספלט, למשל, מתחמם הרבה יותר מאשר אבנים בהירות של מדרכה. בשורה התחתונה: ככל שמסלול הטיול יהיה צונן יותר, כך קטן הסיכוי לפגיעה חמורה בכפות הרגליים של הכלב.

דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא משך הטיול: ככל שהטיול ארוך יותר כך גובר הסיכוי לכוויה, ולכן מוטב לקצר את הטיולים בשעות החמות. נכון שאי אפשר להוציא את הכלב רק למספר דקות בכל פעם, אבל את הטיולים הארוכים יותר כדאי לשמור לשעות הלילה או לפחות לוודא שרוב המסלול, כאמור, עובר דרך משטחים מוצלים, בהירים וכמה שיותר קרירים.

ולבסוף – כן, יש נעליים לכלבים. אחרי הכל, אם אנחנו הולכים ברחוב בנעליים, גם להם מגיע ליהנות מסוליה שתפריד בין כף הרגל לבין משטחים הלוהטים. נעלי כלבים מותאמות היטב למבנה כף הרגל שלהם, כך שלאחר ההסתגלות הראשונית הם כמעט לא מרגישים אותן.

 

דלג לתוכן מרכזי