בעיות אלרגייה לפרעושים

מהי אלרגיה לפרעושים? כיצד מטפלים? כיצב מונעים? איך נבחין? כל זאת ועוד בסקירה מרתקת מפי הוטרינר.

אלרגיה לפרעושים

הפרעוש הינו טפיל נפוץ ביותר בתנאי מזג האוויר שלנו. הפרעוש ניזון ע"י מציצת דם של בעלי חיים ולעיתים גם של אנשים, ומתפתח טוב יותר בתנאים של חום ולחות גבוהים. הפרעוש חי על בעל החיים ובסביבתו, ומטיל את ביציו בסביבה.

המחלה

עקיצת הפרעוש כשלעצמה גורמת לגרוד ולתחושת אי נעימות, גם ללא התפתחות אלרגיה. בחלק מהכלבים מתפתחת בנוסף תגובה אלרגית לרוק של הפרעוש שגורמת לסבל רב לכלב. התגובה האלרגית הינה גירוי מוגזם של מערכת החיסון שגורם לגירוד עז ביותר. כאשר כלב אלרגי אין קשר ממשי בין כמות הפרעושים לעוצמת הגרוד.

הסימן הנפוץ של המחלה הוא גירוד עז בחלק הגוף האחורי, בעיקר בבסיס הזנב, אך גם בירכיים ובבטן התחתונה. העור באיזור זה אדום, כואב ודלקתי.

לרוב המחלה אינה מופיעה לפני גיל חצי שנה, ואח"כ היא יכולה להופיע בכל גיל.

אבחנה

האבחנה כאן מתבססת על סימני המחלה הנפוצים, בשילוב היסטוריה רפואית מתאימה. גם כאשר אנחנו לא מוצאים פרעושים על הכלב לעיתים מדובר במחלה הזו, בעיקר כאשר הטיפול כנגד פרעושים שהכלב מקבל לוקה בחסר.

טיפול

הטיפול העיקרי הוא הפסקת החשיפה לפרעושים. בנוסף פעמים רבות יש לתת סטרואידים כדי להפסיק את התגובה האלרגית, אנטיביוטיקה כדי להילחם בדלקת העור המשנית, ולעיתים גם שימוש בשמפו רפואי, בהתאם למצב.

במקרים רבים כלב אלרגי לפרעושים יהיה אלרגי גם לדברים אחרים כגון מזון, אבק או פריחה, ואז יש לשלב טיפולים מתאימים בנוסף 

מניעה

המניעה היא הדבר החשוב כאן. יש להקפיד על טיפול כנגד פרעושים לאורך כל העונה (אפריל עד אוקטובר לרוב). בכלבים אלרגיים לעיתים צריך לטפל במשך כל השנה. לפני הטיפול מומלץ להתייעץ עם הוטרינר לגבי החומרים הבטוחים והיעילים ביותר לשימוש. עדיף להשתמש בחומר בטוח ויעיל, אך יקר, ומאשר בחומר זול, שלרוב הינו גם פחות יעיל וגם פחות בטוח. חשוב להקפיד שהטיפול יהיה על כל החיות בבית, גם אם רק אחת מהן סובלת מאלרגיה.

במקרים קשים יש לבצע בנוסף הדברה סביבתית, כדי לצמצם את עומס הפרעושים.

ד"ר אסף ירום

המרכז הווטרינרי בקריות

דלג לתוכן מרכזי