איך לעזור לחתול שלכם לרדת במשקל?

אחת הבעיות הנפוצות אצל החתולים שמתגוררים בבתינו כחיות מחמד וכחברים טובים היא השמנת יתר. קרובי משפחתם שמתגוררים בטבע צדים את מזונם בעצמם: רודפים אחרי הטרף, לעיתים מחמיצים אותו, ובאופן כללי מבצעים פעילות מאומצת ושורפים הרבה קלוריות. חתולי בית, לעומת זאת, לא צדים את מזונם אלא מקבלים מזון חתולים מבעליהם. זהו מזון שאמנם מכיל את כל החומרים התזונתיים שחתולים צריכים כדי להישאר בריאים – אבל הוא מכיל גם הרבה קלוריות. אם נוסיף לכך גם כל מיני חטיפים וצ'ופרים שאנחנו נותנים לחתולים כדי לפנק אותם, נקבל מצב שבו חתול ביתי אוכל הרבה יותר מקרובי משפחתו שחיים בטבע, ועושה לשם כך מאמץ פיזי קטן מאוד, אם בכלל.

 

הבעיה עם השמנת יתר של חתולים

 

בדומה לבעיות הנוצרות בעקבות השמנת יתר אצל בני אדם, כך קורה גם אצל חתולים שמגיעים לעודף משקל: הם מפתחים מחלות ובעיות בריאותיות מגוונות כמו בעיות נשימה, סכרת, מחלות לב ומחלות מפרקים, ירידה בתפקוד הכליות, זיהומים בעור ועוד.

בנוסף, המשקל העצמי של חתולים בעודף משקל מכביד עליהם, יוצר עומס על השלד ועל המפרקים שלהם – ועם הזמן המצב של כל אחת מן התופעות הקשורות בהשמנת יתר של חתולים עלול להידרדר עד כדי סכנת חיים של ממש. 

 

טיפים לירידה במשקל

 

חשוב להדגיש שאם החתול שלכם סובל מבעיות הכרוכות בעודף משקל, יש לקחת אותו לווטרינר ולטפל בו היטב; אבל כצעד מונע כדאי גם לבצע כמה פעולות שיעזרו לו לרדת במשקל:

 

להתייעץ עם הווטרינר

 

לפני שמתחילים בתוכנית הרזיה לחתול, חשוב לפנות אל וטרינר לקבלת ייעוץ. הוא יכול לאבחן את המצב הבריאותי של החתול, לייעץ לגבי יעדי ההרזיה המתאימים ולהציע תוכנית דיאטה מותאמת למצבו. בנוסף, הווטרינר יכול גם לשלול בעיות בריאותיות מסוימות שעשויות לתרום לעלייה במשקל של החתול שלך.

 

למדוד את מנות המזון

 

במקום לשפוך את מזון החתולים ישירות מהשק אל הקערה או להשאיר מזון בחוץ כל היום, כדאי למדוד את מנות המזון של החתול באופן מדויק. כך ניתן יהיה לעקוב אחרי כמויות האוכל שהוא צורך ולהבטיח שהוא לא אוכל יותר מדי קלוריות. לשם כך יש לעקוב אחר הנחיות ההאכלה של הווטרינר או שעל תווית מזון החתולים, ולהשתמש בכוס מדידה כדי להבטיח שגודל המנות יהיה אחיד ומדויק.

אגב, מלבד העניין הבריאותי של מניעת האכלת יתר של החתול, מדידת מנות המזון יכולה גם לחסוך בזבוז מזון חתולים (משום שכאשר הוא פתוח כל היום, הוא מתקלקל מהר יותר) – וכך גם לחסוך לכם כסף בטווח הארוך.

 

לעבור לתזונה עשירה בחלבון ודלה בפחמימות

 

חתולים הם בעלי חיים טורפים, כלומר הדרישות התזונתיות הטבעיות של גופם מחייבים תזונה עשירה בחלבון ודלה בפחמימות. תזונה אחרת, למשל עשירה בפחמימות ודלה בחלבון, פשוט תגרום לחתולים לאכול עוד ועוד כדי להרגיש שובע – כלומר הוא יצרוך יותר קלוריות ויחסל את מזון החתולים בקצב מהיר יותר. לפיכך כדאי לבחור עבור החתול מזון שמתאים לו מבחינת הדרישות התזונתיות. 

בהקשר הזה כדאי גם לציין שהדרישות התזונתיות של החתול עשויות להשתנות במקצת בתלות בגיל ובגזע. גם בעניין הזה ניתן להתייעץ עם וטרינר.

 

לשלב פעילות גופנית בשגרת היום של החתול

 

בדיוק כמו אצל בני אדם, פעילות גופנית היא מרכיב חיוני לירידה במשקל גם עבור החתול שלכם. תנו לו צעצועים לשחק איתם, החל מחכות, עכברי צעצוע, מצביעי לייזר ומשחקים ייעודיים לחתולים עד לדברים הפשוטים כמו חוטי צמר רגילים לגמרי. מומלץ גם להשקיע במגדל טיפוס כדי לעודד אותם לנוע, לטפס ולקפוץ. ואם תרצו להשקיע אפילו יותר, תוכלו גם לקחת את החתול לטיולים, ממש כמו שיוצאים לטייל עם כלב, באמצעות רתמה ורצועה.

 

שקלו לצרף עוד בעל חיים למשפחה

 

יש לכם רק חתול אחד? חתול נוסף (ואם עושים את זה נכון, אז גם כלב) יוכל להוות עבורו אתגר ושעשוע, להפיג עבורו את השעמום ופשוט לגרום לו לזוז יותר במקום לרבוץ ולנמנם כל הזמן. אמנם אימוץ בעל חיים נוסף הוא מחויבות גדולה בפני עצמה, אבל אם זה אפשרי – יש בכך יתרון רב עבור חתול בעודף משקל.

 

כל שינוי – בהדרגה בלבד!

 

שימו לב: גם בהיבט התזונתי וגם בהיבט הפעילות הגופנית חשוב לערוך את השינויים בהדרגה ולא מקצה אל קצה. מבחינה תזונתית, אם החתול רגיל לאכול כמויות אדירות ולפתע נאלץ להסתפק בדיאטה קשה מדי, הוא עלול לרדת במשקל בצורה מהירה מדי שתגרום בתורה לשלל בעיות רפואיות אחרות, כגון צבירת שומן בכבד, שאינה מומלצת כלל.

כך גם מבחינת שריפת הקלוריות: אם החתול שלכם רגיל לנמנם כל היום, אל תעלו את רמת הפעילות שלו בבת אחת לקיצוניות השנייה – הוא עלול לפתח סטרס ואפילו להיפצע. התחילו עם הפעלות משחק קצרות, ולאט-לאט האריכו אותן. שימו לב להתנהגות של החתול והתאימו את רמת הפעילות בהתאם. אל תוותרו לו, אבל גם אל תכבידו עליו מדי.

בכל מקרה, בצעו מעקב קפדני אחרי התקדמות הירידה של החתול במשקל. שקלו אותו בכל שבוע או שבועיים, בצעו רישום של המשקל ושתפו אותו עם הווטרינר. כך תוכלו לבצע שינויים והתאמות בדיאטה או בפעילות הגופנית שלו תוך כדי תנועה על פי ההתקדמות האינדיבידואלית שלו.

 

ממחר דיאטה

 

אם יש לכם חתול עם משקל עודף, אתם יכולים לעזור לו לרזות. זה אמנם דורש סבלנות, מחויבות ונכונות לבצע שינויים בתזונה ובאורח החיים שלו; אך יישום של הטיפים שהוזכרו לעיל תוך התייעצות שוטפת עם הווטרינר עשויה לעזור לחתול שלכם להגיע למשקל תקין ולהימנע מבעיות בריאות פוטנציאליות הקשורות להשמנה.

דלג לתוכן מרכזי